Speldatorer

En bra speldator eller en ”gamingdator”, som också blivit ett språkbrukligt begrepp – bör innehålla vissa kraftfulla komponenter för bästa spelupplevelse. De vanligaste kraven som ställs på speldatorer är att de bland annat måste vara utrustade med ett effektivt grafikkort. Det är möjligt att uppdatera grafikkorten med nya drivrutiner men man bör vara observant eftersom det finns en risk att fel drivrutiner kan försämra grafikkortets effektivitet.

Dessutom kräver dagens datorspel en viss mängd RAM-minne, och ju mer desto bättre eftersom grafikflödet snabbas upp. Och man behöver knappast oroa sig för dålig grafikupplevelse om ens dator skulle ha 16GB i RAM-minne, men det kanske är vanligast och ofta fullt tillräckligt med 4GB eller 6GB – med dagens mått mätta.

Processorn är en av datorns kärnkomponenter och det är viktigt att den är stabil. Den bestämmer hur många aktiviteter din dator kan hantera, och skulle den vara otillräcklig så förslöas spelprocessen.

Många väljer att handplocka komponenter till sina stationära datorer för att få full kontroll över maskinvaran. Dessutom är det viktigt att ha en individuellt anpassad bildskärm för bästa möjliga spelupplevelse.